Stil isen i køleskabet i 15-30 minutter. Rør sirup med kanel og rør det sammen med vanilieisen. Stil isen på frost igen.
Læg butterdejspladerne på bordet og brug en rund udstikker til at lave 4 runde plader. Tag en anden udstikker, der er 1-2 cm mindre i diameter, og stik den lidt ned i pladerne, men ikke helt igennem. Tag en gaffel og prik en masse huller i den inderste cirkel.
Rør 50 g smør, marcipan og æggehvide sammen til en ensartet masse og fordel den på den inderste cirkel. Der må ikke komme noget på den yderste ring.
Skær æblerne i kvarter, fjern kernehuset og skær æblebådene i skiver.
Læg æbleskiverne på indercirklen oven på marcipanen og pensel dem med smeltet smør.
Rør æggeblommen med 1 spsk. vand og pensel yderringen med den.
Drys tærterne med perlesukker og bag dem i 15 min. ved 200º
Anret tærterne på tallerkener. Læg en kugle is på hver og pynt med mandelsplitter, sirup og citronmelisse.