VINREJSE I ITALIEN Roning Madklubben Forsiden
En uge som vinplukkere
Mandag var vejret igen godt og vi kunne plukke vin.
 
En dag i køkkenet
Søndag var det regnvejr, så den første arbejdsdag foregik i køkkenet.
 
Neive
Hvor er det lige Neive ligger?
 
La Contea
Se også La Contea's egen hjemmeside.
 
Valpolicella
Vi sluttede ugen af med besøg på 3 vingårde i Valpolicella.
 
Galleriet
Billederne der ikke blev plads til på disse sider.

Nebbiolo druer
Fra drue til flaske

La Contea's ejere Claudia og især Tonino, der er den vininteresserede af de to, har i tidens l�b skabt et udvalg af topvine, som er til salg i parrets vin- og delikatessebutik der ligger ved siden af restauranten. Her f�s alt, hvad hjertet kan beg�re af ber�mte vine fra Piemonte - Barolo, Barbaresco og Barbera.

Vin- og delikatessebutikken
Selv har Tonino en produktion fra sine 20 hektarer vinmarker, og det supermoderne vineri han har indrettet under sit og Claudias hjem.

Vineriet styres af Claudias nev� Luca, men b�de Tonino og nogle lokale eksperter er med til at afg�re, hvad der skal tappes p� flasker med La Contea-navnet.

La Conteas Barbaresco blev for nogle år siden opgraderet til reserva, og Toninos Barbera d'Alba er blandt omr�dets bedste, men man b�r ikke glemme den mere beskedne Nebbiolo d'Alba og slet ikke den s�de Moscato.
 
Først skal druerne kvases og gæres

Arbejdet med druerne i marken og umiddelbart efter høsten styres af Diego - En kleppert på 100 kg med muskler som en okse, og bror til Luca.

Det første der sker med druerne efter at de er kommet hjem fra marken er at de bliver kvast.

Det vil sige de bliver hældt i en "kødhakker" der kvaser druerne og sorterer stilkene fra.

Druerne og saften tilsættes gær og pumpes ind i gæringstanken hvor de ligger og gærer i 15 dage.
Diego hælder druerne i pressen


   
Druerne kommes i den ene ende af maskinen og stilkene kommer ud i den anden
Klik på billederne for at se dem i stor størrelse
 

Druerne presses

Efter endt gæring kommes druerne i en presser.

Her presses saften (som nu er blevet til vin) ud af druerne og vinen kommes i lagringstanke eller hældes på egetræsfade.

De pressede druer bliver derefter brugt til at lave grappa.


      
Druerne presses og vinen løber fra
Klik på billederne for at se dem i stor størrelse

Vinen lagres

Vinen er nu klar til lagring, og afhængig af vintype foregår det enten i ståltanke eller på egetræsfade.

Nebbiolo d'Alba lagres f.eks først på ståltanke og derefter på egetræsfade i op til 2 år.

Ved fremstilling af Barberesco skal vinen ligge på egetræsfade i mindst 2 år og Barberesco Riserva i mindst 4 år.

Når der lagres på egetræsfade benyttes 20% nye fade og 80% genbrugsfade. Når lagringstiden er slut blandes vinen fra de nye og de gamle fade for at få den rigtige smag (De nye fade giver for meget træsmag).


      
Vinen lagres enten i ståltanke eller på egetræsfade og Luca prøvesmager
Klik på billederne for at se dem i stor størrelse


Den færdige vin

Efter endt lagring er vinen klar til at blive tappet på flaske (Nogle vine lagres også en periode på flaske), solgt og nydt til en god middag f.eks. på La Contea.


Jette nyder maden, vinen og livet på La Contea


Druerne i området

Nebbiolo er kongen i området. Det kræver ekspertise at dyrke denne drue, og den bliver høstet sent.

Vinene der bliver fremstillet på den, kan med deres høje indhold af tannin og frugtsyre virke bitre og sammensnerpende, men deres rige aroma, deres raffinerede smag og lange holdbarhed, gør dem uovertrufne.

Der bliver også lavet vine med stjernestatus på Dolcetto og Barbera.

Dolcetto modner tidligt og bliver til stramme, men overstadigt frugtagtige vine der er mindre syrlige end de fleste rødvine fra Piemonte. De er ideelle når man ikke har lyst til noget stort og tungt f. eks. til en frokost.

Barbera har en storslået syrlighed, der er svøbt i tranebær og er perfekt til tung mad.


© 2017 Jørgen Eske