Fra drue til flaske
Hvad sker der med druerne når de er plukket? Vi var med hele vejen.
|
En dag i køkkenet
Søndag var det regnvejr, så den første arbejdsdag foregik i køkkenet.
|
Neive
Hvor er det lige Neive ligger?
|
La Contea
Se også La Contea's egen hjemmeside.
|
Valpolicella
Vi sluttede ugen af med besøg på 3 vingårde i Valpolicella.
|
Galleriet
Billederne der ikke blev plads til på disse sider.
|
|
|
Udsigt over vinmarkerne En uge som vinplukkere i Piemonte I september 2006 vendte Jette og jeg næsen mod Piemonte for at prøve livet som drueplukkere i en uges tid. Det blev en hård men meget spændende uge.
Piemonte er et utroligt smukt område i det nordvestlige hjørne af Italien. 90% af landbrugsjorden er udlagt med vin og der står Piemonte på næsten 5% af Italiens samlede vinproduktion.
Alba og højene på begge sider af byen er det vinøse centrum. Det er i dette område at Nebbioloen, der af mange regnes som Italiens bedste drue, yder sit allerbedste. Den lægger krop og sjæl til så fornemme vine som Barolo og Barberesco, der begge var blandt de første der fik tildelt DOCG-betegnelsen.
Madmæssigt har Piemonte inspireret en hel verden til at tænke i små retter og friske råvarer - Begrebet "Slow-food" stammer fra Piemonte.
|
|
Inden afrejse hjemmefra havde vi lavet en aftale med ægteparret Claudia og Tonini om at vi kunne bo og arbejde hos dem.
Claudia og Tonini holder til i Neive og ejer "La Contea", en af områdets bedste restauranter. Derudover dyrker de vin på deres 20 hektarer vinmarker.
Vinproduktionen består hovedsageligt af Barberesco og Barbera d'Alba, men det bliver også til lidt hvidvin, moscato, passito og Nebbiolo d'Alba. |
La Conteas Barbaresco blev for nogle år siden opgraderet til reserva, og Barbera d'Alba'en er blandt områdets bedste. Læs mere om vinene
Ankomst midt om natten i regnvejr
Efter ca. 2 timers kørsel fra lufthavnen i Bergamo ankom vi til Neive kl. 2 om natten i plask regnvejr, og var noget spændte på om der var nogen til at tage imod os, eller om vi skulle overnatte i bilen - En hurtig opringning til Claudia slog al bekymring i jorden.
10 min. efter ankomst var vi indkvarteret i et af de meget hyggelige værelser som parret har rundt omkring i byen.
Torvet i Neive - Vi boede i det røde hus til højre
Søndag morgen - og stadig regnvejr
Da vi stod op søndag morgen og havde fået morgenmad på restauranten var vi noget spændte på hvad der ville ske i løbet af dagen. Det regnede nemlig stadig så vi var klar over at vi ikke kunne plukke vin.
Det endte med en meget spændende og inspirerende dag i køkkenet. Læs mere her
Mandag - Så skal der klippes druer
Mandag viste vejrguderne sig igen fra den pæne side, og vores første dag som vinplukkere var i vente.
Første opgave var at plukke druer til Moscato.
Det var en opgave der var til at have med at gøre - alle druer skulle klippes af vinstokkene, og kun de druer solen havde brændt af skulle sorteres fra. |
|
|
|
|
|
Moscato er det man kan kalde en halvgæret hvidvin, der har bevaret en naturlig sødme og en fin frugtsyre.
Det er ren saftevand for voksne og serveret koldt i store glas er det en glimrende hyggevin.
Moscato bør drikkes fra år til år, dvs. ung, dog har nogle med succes eksperimenteret med at gemme Moscato i op til fire år efter vinhøsten. |
Efter at have plukket druerne er man fedtet overalt - druerne er utroligt saftige og mange "eksploderer" i fingrene når man rører ved dem.
Da druerne var plukket var det tid for dagens styrketræning: De forgangne dages regnvejr havde gjort det umuligt for en traktor at køre op af skråningen, så hele dagens høst skulle bæres ned af skråningen med håndkraft - Det giver lange arme og trætte ben!
Dagens høst er overstået - og båret ned af skråningen Tid til Passito
Tirsdag vågnede vi op til strålende solskin, og efter mandagens "øvelse" i at plukke druer var det blevet tid til den lidt mere komplicerede form for drueplukning - Der skulle plukkes til Passito.
|
Passito er dessertvin fremstillet af tørrede druer.
Passitovine kan teknisk set fremstilles af alle druesorter idet lovens definition af vin lyder: "Alkoholdig drik der stammer fra gæring af mosten af friske eller tørrede vindruer."
Druerne vi plukkede var de samme hvide druer som bliver brugt til Moscato.
Under høsten udvælges de bedste klaser som lægges forsigtigt i små kasser hvor de får lov at ligge og tørre ud indtil januar/februar måned.
Mosten svinder hermed ind med 40-50% hvilket giver en markant højere sukkerkoncentration, og dermed en sødere vin. |
|
|
|
|
Store rødvinsdag
Onsdag vågnede vi igen op til en rigtig lækker solskinsdag, og da vi kom i marken skulle vi igang med noget af det vi havde glædet os mest til - Der skulle plukkes Nebbiolo, druen til den gode rødvin.
Nebbiolo er kongen i området. Det kræver ekspertise at dyrke denne drue, og den bliver normalt høstet sent, men da der var tale om en ung mark skulle druerne høstes nu. |
Da druerne var plukket stødte vi igen ind i problemet med traktoren og regnvejret!
Druerne måtte bæres op på toppen med håndkraft - Der var mange og bakken var stejl, så vi sov igen roligt om natten!
Udsigt over vinmarkerne - Byen med tårnet er Barberesco Tid til at sige farvel
Torsdag var vores sidste dag hos La Contea, så efter morgenmaden og en tur i vin- og delikatesseshoppen var det blevet tid til at sige farvel og tak for nogle utroligt hyggelige og lærerige dage.
Vi havde lært en masse om at høste druer, om fremstilling af vin, havde haft en dejlig dag i køkkenet og ville nu vende næsen mod Valpolicella.
Turen til Valpolicella kan du læse mere om her
|
|
|